
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować.
Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. Zamieszać i gotować przez chwilę. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki.
Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polska złota jesień to sezon nie tylko na grzyby, lecz również na dynie....
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...
Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!
Wege i bez laktozy!
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...