Płatki kukurydziane wsypać do talerza i rozgnieść w dłoniach. Przyprawić ostrą papryką. Do dwóch kolejnych naczyń wybić jajka i wsypać bułkę tartą.
Mięso odkroić od kości nie docinając jednak do końca. Wywinąć na drugą stronę – w ten sposób, by powstała kulka (skóra powinna być w środku). Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.
Jajka roztrzepać widelcem. Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać. Połowę podudzi zanurzyć w jajkach i obtoczyć bułką tartą (czynności powtórzyć). Drugą połowę opanierować w jajkach i płatkach z papryką (czynności również powtórzyć).
Tak przygotowane mięso usmażyć w głębokim tłuszczu. Następnie ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 15-20 minut wstawić do piekarnika (temp. 180 st. C).
Udka panierowane w płatkach podawać z purée ziemniaczanym i surówką. Mięso w bułce tartej spakować „na wynos” (kostki można owinąć papierem śniadaniowym).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii,...
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu...
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść...
Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Imbir i ...
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.