Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by robiąc ten sos użyć innej zieleniny, jak chociażby rukoli czy poczciwej… pokrzywy. I właśnie od takiej wersji pesto rozpocznie się następny odcinek „Ewa gotuje”. Na danie główne Ewa przyrządzi udka kurczaka z kostką, przy czym zaprezentuje dwie wersje – na miejscu i na wynos. Będą się różnić nie tylko sposobem podania, lecz również panierką. Na deser zaproponuje kruche ciasto z gruszkami obtoczonymi w karmelu. Widzów czeka też niespodzianka w postaci gościa. Ewa wybierze się na wędrówkę górskim szlakiem i spotka Zuzannę Długosz – przewodniczkę karpacką, która opowie o tym, jakie smakołyki zawsze nosi w plecaku.
Znakomite smarowidło do pieczywa, jak też sos do makaronu;-)
Wersja klasyczna i w płatkach kukurydzianych...
Pod kruszonką!