Ziemniaki obrać i obgotować w osolonym wrzątku (wystarczy 10 minut).
W garnku roztopić łyżkę masła. Wrzucić drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Przyprawić tymiankiem. Dodać namoczone podgrzybki – wraz z wodą. Zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować przez 20 minut.
Ziemniaki odcedzić i przełożyć do garnka z roztopionym masłem. Dusić do miękkości na wolnym ogniu przewracając od czasu do czasu.
Na patelni roztopić drugą łyżkę masła i usmażyć drobno pokrojone pieczarki.
Zupę doprawić gałką muszkatołową i zmiksować. Dorzucić pieczarki. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą.
Podawać z ziemniakami duszonymi w maśle. Na talerzu udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa...
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
Meksykański klasyk w orientalnym wydaniu...
Zgodnie z trendem zero waste;-)
Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.