/ Przepisy / Rosół królewski

Opis przygotowania

Mięso przełożyć do garnka z zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i solą. Przykryć i postawić na gazie.

Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dorzucić pokrojone pieczarki oraz posiekany w plasterki kawałek pora. Cebulę opalić nad ogniem. Wszystko dodać do garnka z mięsem. Gdy wywar zacznie wrzeć zebrać szumowinę i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny.

Wątróbkę pokroić w plastry i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Pod koniec posolić.

Jajko wybić do wrzątku z octem. Gdy białko się zetnie wyłowić, zanurzyć w zimnej wodzie i odcedzić (w ten sam sposób przygotować tyle jajek, ile porcji chcemy wydać).

Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, mięso z rosołu, jajko i wątróbkę. Wlać rosół. Udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 469
Ewa gotuje - odc. nr 469

Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...

 

Podobne przepisy

Dyniowa z jabłkiem

Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą...

Rozgrzewający krem z marchewki

Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...

Krem z cukinii z bryndzą

Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...

Zupa śledziowa

Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...

Wróć do listy przepisów