Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Rosół królewski

Opis przygotowania

Mięso przełożyć do garnka z zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i solą. Przykryć i postawić na gazie.

Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dorzucić pokrojone pieczarki oraz posiekany w plasterki kawałek pora. Cebulę opalić nad ogniem. Wszystko dodać do garnka z mięsem. Gdy wywar zacznie wrzeć zebrać szumowinę i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny.

Wątróbkę pokroić w plastry i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Pod koniec posolić.

Jajko wybić do wrzątku z octem. Gdy białko się zetnie wyłowić, zanurzyć w zimnej wodzie i odcedzić (w ten sam sposób przygotować tyle jajek, ile porcji chcemy wydać).

Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, mięso z rosołu, jajko i wątróbkę. Wlać rosół. Udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 469
Ewa gotuje - odc. nr 469

Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...

 

Podobne przepisy

Wiosenna zupa cytrynowa

Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski;-)

Zupa na ogórkach zielonych

Z gruntu znakomita;-)

Zupa z suszonych pomidorów

Pomidorówka - też mi coś... Ta jest niezwykła!

Flaczki z kalmarów

Przysmak z Kołobrzegu;-)

Wróć do listy przepisów