Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Paella po zawojsku

Opis przygotowania

Rosół zagotować. Dorzucić szafran. Wymieszać i odstawić, by się zaparzył.

Mięso przyprawić solą i pieprzem, kurczaka dodatkowo oprószyć papryką.

Na dużej patelni (najlepsza będzie taka do paelli – z cienkim dnem i niskim rantem) rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso.

Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek oraz fasolkę (można ją pociąć na mniejsze kawałki) i paprykę pokrojoną w słupki. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Wsypać ryż. Wlać gorący bulion z szafranem. Wymieszać i gotować na małym ogniu niemal do miękkości, ale już nie mieszać (w przeciwnym razie powstanie risotto a nie paella).

Gdy ryż wchłonie cały płyn zwiększyć ogień i poczekać, aż paella zacznie wydawać odgłosy strzelania (między ryżem a patelnią powinna powstać skorupka).

Podawać z cząstkami cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 455
Ewa gotuje - odc. nr 455

Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu na premierowe...

 

Podobne przepisy

Miodowe ogórki małosolne

Dodatek do mięs lub sałatek...

Krupnik gryczany

Klasyka nieco inaczej, bo bez glutenu...

Warzywa na parze

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...

Pieczarki z mozzarellą

Z cukinią lub boczkiem...

Wróć do listy przepisów