Masło rozgrzać w garnku. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki oraz cebulę. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek i pokrojony w plastry kawałek pora. Zalać wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Przykryć i gotować do miękkości.
Dodać pokrojony seler naciowy oraz posiekany szczaw, pokrzywy i czosnek niedźwiedzi. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Podawać z przekrojonym na pół jajkiem, śmietaną i posiekaną dymką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów...
Buraczki na ostro!
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Legenda Nowego Jorku!
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...