Na dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone mięso, przyprawić papryką i usmażyć. Dodać posiekaną cebulę, po chwili dorzucić drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą. Zrobić miejsce i wsypać ryż.
Gdy ziarenka się zeszklą wlać wino, wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol się ulotni. Zalać częścią ciepłego rosołu. Mieszać i gotować dalej na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie cały płyn dodać kolejną porcję wywaru.
Po 10 minutach, czyli mniej więcej w połowie gotowania, dorzucić pokrojone szparagi – bez główek (wcześniej odłamać zdrewniałe końcówki). Jakieś 2-3 minuty przed końcem dodać główki i starty na jarzynowych oczkach oscypek.
Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów...
Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone szczypiorek, estragon i natkę ...
W marynacie z musztardy...
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę ...
Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się ze ...