Śliwki umyć, przkroić na pół, usunąć pestki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego wsypać ziele angielskie, goździki i wyjęty ze strąków kardamon (można zastąpić laską wanilii).
Zalać marynatą (składniki wystarczy wymieszać i zagotować). Słoiki zamknąć i zapasteryzować (20 minut w piekarniku lub w garnku z wrzątkiem).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program zacznie się od przygotowania tradycyjnej sałatki szwajcarskiej...
Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!
Żółtka utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pi ...
Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...
Śliwki pozbawić pestek, przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, zalać niewielka ...