Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtko i wodę. Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do formy na tartę (średnica 24-26 cm, foremka posmarowana masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku.
W rondelku podgrzać śmietankę. Dodać czekoladę. Gdy się roztopi, odstawić do wystudzenia.
Śmietanę schłodzić w lodówce i ubić na sztywno. Dodać wystudzoną śmietankę z czekoladą. Dolać żelatynę i zmiksować.
Krem przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć borówki i wstawić do lodówki, by masa stężała.
Można dodatkowo udekorować innymi owocami i melisą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program zacznie się od przygotowania tradycyjnej sałatki szwajcarskiej...
Razy dwa!
Rodzynki namoczyć w rumie. Banany przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny. ...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...