Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem waniliowym. Po jednym dodać żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25-26 cm). Wyrównać i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Z mniejszej porcji składników zrobić drugie ciasto i rozlać do dwóch foremek – średniej i najmniejszej. Wstawić do piekarnika i upiec – czas pieczenia będzie krótszy, temperatura ta sama.
Zrobić masę czekoladową. Likier podgrzać w garnku. Do kubeczka wsypać cukier i budyń czekoladowy. Wlać zimne mleko. Wymieszać i przelać do likieru. Ugotować budyń i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. Po łyżce dodać wystudzony budyń. Zmiksować. Wsypać kakao, wlać spirytus i wymieszać. Na samym końcu dodać posiekaną czekoladę. Masę wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Serek mascarpone zmiksować. Dodać bitą śmietanę.
Mus z mango wlać do przestudzonej galaretki. Porcjami dodać do śmietanki z mascarpone, cały czas ubijając.
Największy biszkopt pokroić na 3 blaty. Naponczować. Na pierwszy krążek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować masą z mango. Nałożyć trzeci krążek. Pokryć masą z mango i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować drugą porcję kremu czekoladowego oraz masy z mango i dokładnie w ten sam sposób przełożyć dwa mniejsze biszkopty.
Złożyć tort. W środek największego ciasta wbić kilka przyciętych patyczków do szaszłyków. Ułożyć średni biszkopt (na krążku z tektury). Wbić patyczki i ułożyć najmniejsze ciasto (również na tekturce). Udekorować bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
To już czterechsetny, jubileuszowy odcinek „Ewa gotuje“! A...
Wielkanocna klasyka!
Domowe lody z sosem czekoladowym!
Mocno pomarańczowe;-)
Naprawdę błyskawiczny...