Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Jabłecznik z budyniem winnym

Opis przygotowania

Do m±ki dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać i zagnie¶ć ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.

Budyń rozrobić w odrobinie zimnego wina. Resztę zagotować z cukrem. Wlać budyń. Mieszaj±c zagotować.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisn±ć z soku. Przełożyć do budyniu. Uperfumować skórk± cytrynow±.

Ciasto rozwałkować na posypanej m±k± stolnicy. Następnie wykleić nim spód i boki tortownicy (foremkę wysmarować wcze¶niej masłem i wysypać bułk± tart±; ¶rednica 24 cm).

Na ciasto wyłożyć masę jabłkow±. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.

¦mietanę schłodzić i ubić. Posłodzić i dodać cukier waniliowy. Wymieszać i przełożyć na wystudzone ciasto.

Dookoła zrobić wianuszek z prażonych płatków migdałowych. Na ¶rodek zetrzeć gorzk± czekoladę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 375
Ewa gotuje - odc. nr 375

W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi niewielk±, rodzinn± winnicę Szawapier w...

 

Podobne przepisy

Ciasto kruche z orzechami laskowymi

Z polew± czekoladow±;-)

Szarlotka mandarynkowa

Absolutnie obłędna!

Rzeszowiak

Żółtka utrzeć z cukrem. M±kę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...

Keks

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. M±kę ...

Wróć do listy przepisów