Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiać i razem z jajami dodać do wyrośniętego rozczynu. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować kule wielkości pączków i układać na stolnicy oprószonej mąką. Ustawić w ciepłym miejscu. Gdy zaczną rosnąć - gotować na parze.
Kluski można podawać na ciepło lub na zimno, z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, sosem lub masłem, cukrem i cynamonem. Wyśmienite są z rosterem brzoskwiniowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym wydaniu swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz zdradzi swój kolejny...
Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...
Na herbatnikach bezglutenowych;-)
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...
Hit z PRL-u w zupełnie nowym wydaniu;-)