Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sałatka z pieczoną dynią i kaszą gryczaną

Opis przygotowania

Dynię pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne (nie trzeba obierać ze skórki, bo jest jadalna). Posmarować olejem, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Kaszę zalać 300 ml wody, przyprawić sosem sojowym, dodać olej sezamowy, wymieszać, przykryć i ugotować.

Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać sos sojowy, olej arachidowy i syrop klonowy. Wymieszać i odstawić.

Upieczoną dynię wystudzić i pokroić w kostkę. Dorzucić do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Dodać pokrojone w kostkę awokado (skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało). Wsypać ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawić papryką. Dorzucić zioła. Wlać sos i bardzo delikatnie wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 373
Ewa gotuje - odc. nr 373

Jesień to cudna pora roku – cudna, bo pełna niesamowitych kolorów,...

 

Podobne przepisy

Karp po żydowsku

Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...

Jaja w skorupkach podsmażane

Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić ...

Bułeczki sodowe, czyli proziaki

Bardzo proste w przygotowaniu domowe pieczywo;-)

Sałatka do ryby

Z sałaty wybić głąb. Liście podrzeć. Paprykę wyczyścić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...

Wróć do listy przepisów