Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę migdałową (wystarczy bardzo drobno zmielić migdały). Wsypać cukier puder. Dodać ugotowane żółtka, przecierając je przez sito. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dorzucić zimne masło. Wysiekać, po czym szybko zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 23-24 cm), umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (aby było łatwiej, na papierze można odrysować sobie okrąg).
Wszystkie placki upiec w piekarniku (temp. 180 st. C, 12-15 minut). Wystudzić.
Białka przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder i ubić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać przetarty przez sitko dżem morelowy. Zmiksować.
Złożyć tort, przekładając placki kremem. Ostatniego krążka nie smarować.
Dżem przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny i utrzeć z cukrem pudrem. Lukrem pokryć wierzch tortu.
Udekorować prażonymi płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po trzech weekendach nad Bałtykiem Ewa wróciła do Krakowa, więc gotować...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Naszpikowany bakaliami...
Można je podpiec na ruszcie.. A co!
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co ...