Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
M±kę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.
Do drugiej miski wsypać m±kę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
Większ± czę¶ć wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpu¶cić m±kę ziemniaczan±. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.
Do m±ki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na mniej więcej godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Trzeci, wrze¶niowy weekend Ewa również spędzi nad Bałtykiem! Tym razem...
Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...
Rogaliki po francusku...
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać m±kę z pr ...
Z kisielem wi¶niowym!