
Królika podzielić na porcje, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin.
Smalec rozgrzać w gęsiarce i obsmażyć na nim królika. Dorzucić cebule pokrojone w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor.
Śmietanę wymieszać z mąką i zalać królika, jeżeli sos wyjdzie za gęsty, można dolać trochę wody. Dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.
Ziemniaki ugotować i ugnieść. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Uformować rulony grubości palca, lekko przygnieść i pokroić w romby. Ugotować w osolonej wodzie (3-4 minuty).
Podawać z sosem i królikiem oraz buraczkami, sałatą i rzodkiewką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów do nowej kuchni – w drewnianym domu...
Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopr ...
Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...
Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ugotowa ...