Ciepłe masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i jeszcze raz utrzeć. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Uperfumować cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Następnie wmieszać po łyżce maku – sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wsypać uprażone i przesiekane orzechy włoskie. Dodać owoce – obrane i starte na jarzynowych oczkach.
Prostokątną formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki – jeden obok drugiego.
Do białek dodać szczyptę soli. Ubić. Pianę delikatnie wymieszać z masą makową. Połowę przelać na ciastka w formie i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wlać resztę masy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę.
Po wystudzeniu posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej, wymieszaną z masłem i mlekiem). Udekorować uprażonymi połówkami orzechów włoskich.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Niebawem Boże Narodzenie. To dosłownie ostatni dzwonek, by pomyśleć o świątecznych...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. ...
Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minu ...
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...
Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Pod koniec dorzucić wiórki kokosowe. Pie ...