Składniki na ciasto szybko wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę.
Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając stopniowo masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy. Przełożyć do formy z ciastem.
Brzegi tarty posmarować jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i nałożyć je na tartę formując kratkę. Całość jeszcze raz posmarować jajkiem i wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Podawać z owocami sezonowymi (wcześniej można je zamarynować w żubrówce).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje potrawy wedle receptur kuchni lubelskiej....
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...
Biszkopt z migdałami i masą budyniową;-)