Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto ryżowe z pomarańczami

Opis przygotowania

Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.

Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm).

Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.

Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 320
Ewa gotuje - odc. nr 320

Gdy na dworze plucha, marzymy o ciepłych krajach i rajskich plażach. I...

 

Podobne przepisy

Banany podpalane

Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...

Grzybki

Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...

Ciasto imprezowe

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...

Drożdżówki z serem

Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence...

Wróć do listy przepisów