
Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.
Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm).
Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.
Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na dworze plucha, marzymy o ciepłych krajach i rajskich plażach. I...
Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejską śmietaną i żubrówką...
Daktyle pozbawić pestek, pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać h ...
Galaretki rozpuścić, wylać na płaskie talerze. Gdy zastygną, pokroić w kostkę i nałoż ...
Dla wielu smak z dzieciństwa...