
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orzechy. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, powoli i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do formy o wymiarach 29x33 (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), piec w temp. 180 st. C przez 1 godz. i 15 min.
Posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Taka kuchnia, jakie czasy… Ponieważ skończył się karnawał, mamy post,...
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ...
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...
Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...
Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować...