Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części – jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić. Uformować kluski, wkładając do każdej małą kosteczkę jabłka. W kluskach zrobić wgłębienia (palcem). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjąć na sito i przelać zimną wodą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa upiecze kremówkę. Właśnie to ciastko jest jednym z najbardziej...
Bieszczadzkie fuczki
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Włoska zupa chlebowa;-)