
Pierwszego dnia rano do wyparzonego słoika wlać 100 ml ciepłej wody (30-40 st. C), wsypać 100 g m±ki, wymieszać, przykryć lecz nie zakręcać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach dokarmić, dolewaj±c 100 ml ciepłej wody i wsypuj±c ponownie 100 g m±ki. Wymieszać i ponownie odstawić. Czynno¶ci powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyj±ć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wod± i m±k±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...
Doskonała nagroda po zjedzonym obiedzie!
Brazylijska wariacja na temat tiramisu;-)
Z cebul± i jabłkami;-)