/ Przepisy / Zakwas chlebowy

Opis przygotowania

Pierwszego dnia rano do wyparzonego słoika wlać 100 ml ciepłej wody (30-40 st. C), wsypać 100 g mąki, wymieszać, przykryć lecz nie zakręcać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach dokarmić, dolewając 100 ml ciepłej wody i wsypując ponownie 100 g mąki. Wymieszać i ponownie odstawić. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wodą i mąką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 209
Ewa gotuje - odc. nr 209

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....

 

Podobne przepisy

Poleśniki

Placki ziemniaczane w liściach kapusty...

Biała kiełbasa z piekarnika

Z cebulą i jabłkami;-)

Kaszotto gryczane z topinamburem

Jako dodatek lub samodzielne danie...

Syrop z miodu i czosnku

Domowy sposób na odporność!

Wróć do listy przepisów