Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Zakwas chlebowy

Opis przygotowania

Pierwszego dnia rano do wyparzonego słoika wlać 100 ml ciepłej wody (30-40 st. C), wsypać 100 g m±ki, wymieszać, przykryć lecz nie zakręcać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach dokarmić, dolewaj±c 100 ml ciepłej wody i wsypuj±c ponownie 100 g m±ki. Wymieszać i ponownie odstawić. Czynno¶ci powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyj±ć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wod± i m±k±.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 209
Ewa gotuje - odc. nr 209

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....

 

Podobne przepisy

Granola

Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...

Lody kokosowe na ananasie

Doskonała nagroda po zjedzonym obiedzie!

Pave

Brazylijska wariacja na temat tiramisu;-)

Biała kiełbasa z piekarnika

Z cebul± i jabłkami;-)

Wróć do listy przepisów