Pierwszego dnia rano do wyparzonego słoika wlać 100 ml ciepłej wody (30-40 st. C), wsypać 100 g mąki, wymieszać, przykryć lecz nie zakręcać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach dokarmić, dolewając 100 ml ciepłej wody i wsypując ponownie 100 g mąki. Wymieszać i ponownie odstawić. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wodą i mąką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....
Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...
Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić n ...