Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem waniliowym. Po jednym dodać żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temp. na 180 st. C i piec przez 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Schłodzoną śmietankę ubić. Pod koniec dodać masę malinową i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć ciasto. Wierzch również pokryć masą i udekorować świeżymi owocami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program rozpocznie zupa cytrynowa. Bulion mięsny wzbogacony sokiem...
Wiejska zapiekanka z Wielkiej Brytanii...
Sos sojowy połączyć z sokiem z limonki i sokiem jabłkowym, posłodzić. Dodać chili (pa ...
Z chutneyem ananasowym;-)
Jako dodatek lub samodzielne danie...