Szynkę oraz słoninę umieścić w garnku lub kamionce, zalać solanką, przykryć i odstawic na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjąć i osuszyć.
Pieprz i 2-3 goździki lekko rozgnieść w moździerzu. Mieszanką natrzeć mięso. Słoninę od strony skóry naciąć w kratkę i naszpikować goździkami.
Dno dużego garnka wyłożyć cebulą pokrojoną w grube plastry. Na cebuli ułożyć szynkę, na mięso dać słoninę. Przykryć i na 2 godziny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Przygotować glazurę. Do dżemu wlać wino. Posmarować upieczoną szynkę, wstawić bez pokrywki do piekarnika na 15-20 minut i podnieść temperaturę do 200 st. C.
Zrobić chutney. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić do rondelka. Dodać rodzynki, cukier i ocet z czerwonego wina. Dorzucić zmiażdżone goździki i ziele angielskie. Wymieszać, przykryć i na małym ogniu dusić przez godzinę.
Szynkę podawać na ciepło lub na zimno – z chutneyem i kiszoną pietruszką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wolicie sernik czy makowiec? A może lubicie tak jedno, jak i drugie? W...
Wyjątkowo kruche, niesamowicie smaczne!
Z kremem migdałowym;-)
Wiejska zapiekanka z Wielkiej Brytanii...
Aromatyczne, czekoladowe, z bakaliami...