Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szynka z dzika w cieście

Opis przygotowania

Czosnek przecisnąć do moździerza. Dorzucić jałowiec, dodać świeżo zmielony pieprz oraz sól, igiełki rozmarynu i listki tymianku. Wlać koniak. Utrzeć.

Mięso przełożyć do zamykanego naczynia. Natrzeć marynatą, skropić olejem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni.

Zrobić ciasto chlebowe. Drożdże rozkruszyć do miseczki. Posłodzić. Wlać trochę ciepłej wody, rozetrzeć i odstawić.

Mąkę wsypać do robota. Dolać wodę. Wybić jajko, dodać żółtko. Posolić. Wlać roztopione masło. Dodać zaczyn, przykryć i zmiksować.

Zamarynowaną szynkę obsmażyć na oleju. Przełożyć na deskę, by mięso odpoczęło.

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować. Na cieście ułożyć szynkę, zawinąć w ciasto i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można zrobić z niego wałki i przykleić do szynki w cieście.

Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez godzinę. Wyjąć, posmarować jajkiem i piec przez 15-20 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 341
Ewa gotuje - odc. nr 341

Ewa słynie z poczucia humoru i nietuzinkowego podejścia do kuchni. Nic...

 

Podobne przepisy

Deser orzechowy na mleku sojowym

Z sezonowymi owocami i musem z mango;-)

Granola

Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...

Cordon bleu

Kotlet zwany "szwajcarem"...

Domowy chleb

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...

Wróć do listy przepisów