/ Przepisy / Szynka glazurowana w sherry

Opis przygotowania

Szynkę oraz słoninę umieścić w garnku lub kamionce, zalać solanką, przykryć i odstawic na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjąć i osuszyć.

Pieprz i 2-3 goździki lekko rozgnieść w moździerzu. Mieszanką natrzeć mięso. Słoninę od strony skóry naciąć w kratkę i naszpikować goździkami.

Dno dużego garnka wyłożyć cebulą pokrojoną w grube plastry. Na cebuli ułożyć szynkę, na mięso dać słoninę. Przykryć i na 2 godziny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Przygotować glazurę. Do dżemu wlać wino. Posmarować upieczoną szynkę, wstawić bez pokrywki do piekarnika na 15-20 minut i podnieść temperaturę do 200 st. C.

Zrobić chutney. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić do rondelka. Dodać rodzynki, cukier i ocet z czerwonego wina. Dorzucić zmiażdżone goździki i ziele angielskie. Wymieszać, przykryć i na małym ogniu dusić przez godzinę.

Szynkę podawać na ciepło lub na zimno – z chutneyem i kiszoną pietruszką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 441
Ewa gotuje - odc. nr 441

Wolicie sernik czy makowiec? A może lubicie tak jedno, jak i drugie? W...

 

Podobne przepisy

Schab z kością

Z sałatką francuską i sosem chimichurri;-)

Pizza bez glutenu

Na mące ryżowej i sojowej...

Tarta z gruszkami

Z kremem migdałowym;-)

Buły z indykiem i serem pleśniowym

Karmelizowana cebula i majonez z rukolą...

Wróć do listy przepisów