/ Przepisy / Pieczeń z warzywami

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na łyżce oleju. Odstawić do wystudzenia.

Łopatkę przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Wsypać przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić na gładką, spójną masę.

Dodać wystudzone warzywa i dokładnie wymieszać dłońmi. Wyłożyć do prostokątnej blaszki, wcześniej wysmarowanej olejem. Wierzch wyrównać, posmarować olejem i posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez około 1 godzinę w temp 200 st. C. Jeśli zacznie się zbytnio rumienić, przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia, następnie wyłożyć z foremki. Po całkowitym wystygnięciu wstawić do lodówki na około 30 minut do stężenia. Po tym czasie można podawać.

Pieczeń świetnie smakuje pokrojona na grube plastry, z pieczywem i ogórkiem małosolnym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 195
Ewa gotuje - odc. nr 195

Tym razem Ewa ugotuje doskonałą zupę doprawioną … koniakiem! Pieczeń...

 

Podobne przepisy

Cukinie faszerowane

Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...

Kotlety 4x4

Mega schabowe z udem indyka...

Schab sztygarski

Pieczeń dla górnika;-)

Łosoś z grilla

Rybka lubi na ruszt!

Wróć do listy przepisów