Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na łyżce oleju. Odstawić do wystudzenia.
Łopatkę przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Wsypać przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić na gładką, spójną masę.
Dodać wystudzone warzywa i dokładnie wymieszać dłońmi. Wyłożyć do prostokątnej blaszki, wcześniej wysmarowanej olejem. Wierzch wyrównać, posmarować olejem i posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez około 1 godzinę w temp 200 st. C. Jeśli zacznie się zbytnio rumienić, przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia, następnie wyłożyć z foremki. Po całkowitym wystygnięciu wstawić do lodówki na około 30 minut do stężenia. Po tym czasie można podawać.
Pieczeń świetnie smakuje pokrojona na grube plastry, z pieczywem i ogórkiem małosolnym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje doskonałą zupę doprawioną … koniakiem! Pieczeń...
Tradycyjna, polska potrawa nadziana typowo po włosku...
Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski...
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...
W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!