Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pieczeń z warzywami

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na łyżce oleju. Odstawić do wystudzenia.

Łopatkę przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Wsypać przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić na gładką, spójną masę.

Dodać wystudzone warzywa i dokładnie wymieszać dłońmi. Wyłożyć do prostokątnej blaszki, wcześniej wysmarowanej olejem. Wierzch wyrównać, posmarować olejem i posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez około 1 godzinę w temp 200 st. C. Jeśli zacznie się zbytnio rumienić, przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia, następnie wyłożyć z foremki. Po całkowitym wystygnięciu wstawić do lodówki na około 30 minut do stężenia. Po tym czasie można podawać.

Pieczeń świetnie smakuje pokrojona na grube plastry, z pieczywem i ogórkiem małosolnym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 195
Ewa gotuje - odc. nr 195

Tym razem Ewa ugotuje doskonałą zupę doprawioną … koniakiem! Pieczeń...

 

Podobne przepisy

Jajka sadzone na cukinii

Pożywne śniadanie!

Falafele

Na kaszy jaglanej!

Wołowina po burgundzku

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...

Zapiekanka ziemniaczana

W stylu włoskiej lasagne!

Wróć do listy przepisów