/ Przepisy / Indyk i sałata

Opis przygotowania

Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę i rozmaryn. Wlać sos Worcester oraz oliwę (małym strumyczkiem). Wymieszać i odstawić.

Pierś z indyka pokroić na zgrabne, niezbyt grube plastry. Przełożyć do pojemnika. Posmarować marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Sałatę poszarpać i ułożyć na dużym półmisku. Dorzucić szpinak – całe liście. Dodać pokrojone pomidory, oliwki i kapary. Dorzucić pokrojonego w kostkę buraka i ser feta (można zastąpić małymi kulkami mozzarelli). Dodać trochę ziaren słonecznika – wcześniej warto uprażyć je na suchej patelni. Skropić oliwą i wstawić do lodówki. Ze względu na wielość i różnorodność smaków ta sałatka nie wymaga sosu – oliwa w zupełności wystarczy. A ponieważ wszystko powstaje w płaskim naczyniu, nawet po kilku godzinach wygląda świetnie, bowiem nie zapada się pod własnym ciężarem.

Zamarynowane mięso opiec z każdej strony na ruszcie – nie za długo, ponieważ indycza pierś jest bardzo delikatna. Od czasu do czasu indyka warto posmarować marynatą. Wówczas mamy pewność, że nie wyschnie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 273
Ewa gotuje - odc. nr 273

Początek długiego, majowego weekendu to doskonała okazja, by zorganizować...

 

Podobne przepisy

Sznycle z dorsza

Mielony, tyle tylko, że z ryby.

Roladki a'la caprese

Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Rolada wieprzowa

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i  1/2 c ...

Pierogi ze szpinakiem

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Wróć do listy przepisów