Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier. Zalać ciepł± wod± (100 ml), wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać m±kę. Dodać ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlać ciepł± wodę (400 ml) oraz rozpuszczone drożdże. Posolić. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć do prostok±tnej formy (np. keksówki, 30 cm x 12 cm), natłuszczonej masłem lub smalcem gęsim i wysypanej m±k± razow±. Wierzch wyrównać i zwilżyć mlekiem. Posypać czarnuszk±.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Po 20-30 minutach podnie¶ć temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na potrawy dla nastolatków. Zacznie od...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
Z lodowatego wina, m±ki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na ...
Z czosnkiem!
Mrożone truskawki wrzucić do miksera...