Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Focaccia z oliwą i suszonymi pomidorami

Opis przygotowania

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać drożdże. Wymieszać. Dodać sól, oliwę spod pomidorów i pokrojone suszone pomidory. Wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Ukształtować placek i wyłożyć na natłuszczoną blachę piekarnikową. Skropić oliwą, rozsmarować. Przyprawić gałązkami rozmarynu, wbijając je w ciasto. Piec przez 15-20 minut w temp. 230 st. C.

Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą smakową i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie do oliwy odrobinę octu balsamicznego).

Można posolić do smaku gruboziarnistą solą morską.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 168
Ewa gotuje - odc. nr 168

W kolejnym odcinku: focaccia, risotto i sernik.

 

Podobne przepisy

Smoothie

Mrożone truskawki wrzucić do miksera...

Oliwki z serem kozim

Ser kozi pokroić na kawałki. Przełożyć do miski. Dodać oliwki odsączone z zalewy i or ...

Pasztet drobiowy z herbatnikami

Przysmak dla miłośników wątróbki;-)

Jabłka pieczone w cieście

Znakomite na śniadanie lub jako deser!

Wróć do listy przepisów