
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier. Uperfumować cukrem waniliowym. Wybić jajko i żółtka (białka przydadzą się do polewy). Zmiksować. Dodać śmietanę. Ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić rękoma.
Ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. 2/3 włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.
Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach – wprost na patelnię. Dodać cynamon. Wymieszać. Podsmażyć.
Odłożone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Z części wyciąć paski i wykleić nimi boki formy. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na kształt formy.
Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczony spód. Przykryć rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do pieca na 40-45 minut. (temp. bez zmian).
Przygotować polewę. Białka lekko roztrzepać, dodać cukier, zmiksować. Nałożyć na gorące ciasto. Podawać po ok. 20 minutach.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...
Intrygujące połączenie soli i słodyczy...
Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...
Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...
Do chrupania!