/ Przepisy / Jabłecznik z lukrem z białek

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier. Uperfumować cukrem waniliowym. Wybić jajko i żółtka (białka przydadzą się do polewy). Zmiksować. Dodać śmietanę. Ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić rękoma.

Ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. 2/3 włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.

Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach – wprost na patelnię. Dodać cynamon. Wymieszać. Podsmażyć.

Odłożone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Z części wyciąć paski i wykleić nimi boki formy. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na kształt formy.

Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczony spód. Przykryć rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do pieca na 40-45 minut. (temp. bez zmian).

Przygotować polewę. Białka lekko roztrzepać, dodać cukier, zmiksować. Nałożyć na gorące ciasto. Podawać po ok. 20 minutach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 258
Ewa gotuje - odc. nr 258

W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...

 

Podobne przepisy

Rogaliki z nadzieniem bananowym

Z ciasta francuskiego;-)

Rożki czarno-białe

Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...

Ciasto z nektarynkami i migdałami

Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, ...

Blok czekoladowy

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około ...

Wróć do listy przepisów