Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce. Stopniowo dodać jajka, następnie mąkę przesianą z sodą, na końcu rum i imbir. Ciasto nałożyć do foremek na babeczki (wysmarowanych masłem; nakładamy do 2/3 wysokości). Piec przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę – lekko wystudzoną, lecz ciągle płynną. Dolać rum lub spirytus. Zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Na każdej babeczce ułożyć wisienkę.
Ewa użyła specjalnych foremek, dzięki którym babeczki miały wgłębienie (od spodu). Po upieczeniu odcięła czubki – tak, by babeczki stały. Do każdej nałożyła krem, na krem wiśnie. Odcięte ciasto pokruszyła, podsuszyła w piekarniku, a następnie pokruszyła na babeczki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi pulpety w sosie czosnkowym, podane z...
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...