/ Przepisy / Schab z żurawiną

Opis przygotowania

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę. Wierzch mięsa lekko naciąć nożem – w kilku miejscach.

Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć schab. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc).

Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni. Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.

Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Wymieszać.

Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10 minut. Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.

Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą. Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy. Dodać mąkę. Wymieszać. Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą). Usmażyć na rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora. Sos podawać w oddzielnym naczyniu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 240
Ewa gotuje - odc. nr 240

W Wielką Sobotę Ewa przygotuje świąteczny schab w rozmarynie, faszerowany...

 

Podobne przepisy

Ryba sezamkowa

Rybę zamarynować: filety pokroić na dużą kostkę, przełożyć do miski, dodać sos teriya ...

Spaghetti z sosem buraczanym

Z orzechami i grana padano;-)

Antrykot z rusztu

Wołowina!

Pierogi wigilijne

Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową...

Wróć do listy przepisów