/ Przepisy / Szybkie ciasto z owocami

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać – ważne, aby masło z cukrem się nie zagotowało. Zestawić z ognia i odstawić na bok, żeby masa lekko przestygła.

Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę. Wszystko razem zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć z masą.

Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Dno wykleić papierem do pieczenia, brzegi posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać i ułożyć owoce odsączone z kompotu – śliwki i dereń. Ciasto świetnie smakuje też z agrestem, czereśniami czy wiśniami z kompotu. Piec przez około 50 minut w temp. 180 st. C – na złoty kolor.

Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 232
Ewa gotuje - odc. nr 232

Tym razem Ewa przygotuje roladki wołowe. Do mięsa poda kaszę gryczaną z...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka orzechowe

Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...

Puszysty sernik z sosem malinowym

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem...

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Mazurek

Wielkanocna klasyka!

Wróć do listy przepisów