Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem – z zewnątrz oraz w środku. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Z pomarańczy wykroić filety. Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do kaczki. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca).
Na stół podawać w całości – na półmisku. Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Wielką Sobotę potrawy typowo świąteczne. Wielkanocną krzątaninę Ewa zacznie...
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...
Pierś indyczą umyć i osuszyć. Następnie przeciąć wzdłuż - tak, by powstał solidny pła ...
Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...
Śląski protoplasta burgera...