/ Przepisy / Spaghetti bolognese

Opis przygotowania

Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć.
Dodać mielone mięso (powinno być chude i lekko przesiekane). Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa.

Zalać winem. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować.

Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut - pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente - we wrzątku z odrobiną oliwy. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 142
Ewa gotuje - odc. nr 142

W tym odcinku Ewa Wachowicz pokaże, że można zrobić pyszny, domowy sos...

 

Podobne przepisy

Szaszłyki z łososia i ananasa

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...

Schab i pieczarki z rusztu

W marynacie z musztardy...

Kurczak w sosie sherry

Delikatny filet z brzoskwiniami i ryżem;-)

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Wróć do listy przepisów