Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej. Owoce rozmrozić i przełożyć do robota, dodać cukier i budyń, zmiksować. Przelać do garnka. Podgrzać i odstawić.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołka wybić jajko, dodać żółtka i zimną śmietanę. Połączyć nożem, po czym wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
Zrobić kruszonkę. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier. Posiekać z zimnym masłem. Zagnieść, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę piekarnikową (natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą). Wyłożyć schłodzoną masę śliwkową. Na śliwki zetrzeć mocno schłodzoną kruszonkę – na tarce o grubych oczkach.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa podpowie, jak zrobić doskonałą zupę z… Jasia. Na...
Deserowa wariacja na temat risotto...
Cudnie wyglądają, znakomicie smakują!
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...