/ Przepisy / Ciasto kruche z masą śliwkową

Opis przygotowania

Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej. Owoce rozmrozić i przełożyć do robota, dodać cukier i budyń, zmiksować. Przelać do garnka. Podgrzać i odstawić.

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołka wybić jajko, dodać żółtka i zimną śmietanę. Połączyć nożem, po czym wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.

Zrobić kruszonkę. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier. Posiekać z zimnym masłem. Zagnieść, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę piekarnikową (natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą). Wyłożyć schłodzoną masę śliwkową. Na śliwki zetrzeć mocno schłodzoną kruszonkę – na tarce o grubych oczkach.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 210
Ewa gotuje - odc. nr 210

W tym odcinku Ewa podpowie, jak zrobić doskonałą zupę z… Jasia. Na...

 

Podobne przepisy

Ciasto ryżowe z pomarańczami

Deserowa wariacja na temat risotto...

Ciasteczka witraże

Cudnie wyglądają, znakomicie smakują!

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Ciasto z rabarbarem

Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...

Wróć do listy przepisów