Masło roztopić na patelni. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem (dosypać porcjami i zmiksować). Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wsypać mak i mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować jeszcze raz, ale na niskich obrotach. Dorzucić bakalie (orzechy i migdały lekko przesiekać). Wlać przestudzone masło i po raz ostatni zmiksować.
Przełożyć do tortownicy (dno wyścielone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą, średnica foremki 25 cm). Wyrównać.
Piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Posmarować czekoladą roztopioną z dodatkiem masła. Po zastygnięciu udekorować bakaliami i pisakiem żelowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie...
Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!
Błyskawiczne!
Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i c ...
W sam raz na raz...