Bataty i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Po chwili dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory. Wymieszać. Zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować do miękkości.
Następnie przyprawić startym imbirem, dodać masło orzechowe i zmiksować. Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Na talerzu udekorować świeżą kolendrą oraz papryczką chili. Podawać z grzankami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wrzesień Ewa spędziła w mieście, więc z radością wraca w Beskidy. Zabiera...
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Dobry też na ciepło lub jako... koktajl!