Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, kakao i sok z cytryny. Gdy masa zgęstnieje, dodać bułkę tartą. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy. Nałożyć do formy o średnicy 26 cm (foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180 st. C przez 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować z cukrem pudrem. Wsypać zmielone orzechy. Zagotować, wystudzić i połączyć z masłem. Dodać kieliszek rumu.
Zrobić masę czekoladową. Jajka ubić z cukrem, zalać gorącym mlekiem. Ubijać na gazie, aż zgęstnieje. Wystudzić.
Połączyć z masłem, kakao i spirytusem.
Placki przełożyć masami. Bok posmarować masą czekoladową. Ozdobić cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W setnym, jubileuszowym odcinku „Ewa gotuje” wariacje nt. kartofli....
Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!
Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem ...
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...