Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojone w kostkę wędliny (kiełbasa, boczek etc.). Na drugiej patelni usmażyć cebulę i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Pod koniec można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Połączyć z wędlinami i odstawić do wystudzenia.
W misce rozkłócić jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę papryczkę chili (bez pestek). Wymieszać, po czym zalać mięso z cebulą i ziemniakami.
Wstawić do piekarnika na około 40 minut (patelnia musi mieć odpinaną rączkę). Placek można też usmażyć, od czasu do czasu potrząsając energicznie patelnią, by tortilla nie przywarła do dna.
Pokroić na kawałki - podobnie jak pizzę. Udekorować natką pietruszki. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem lekki krem z zielonego groszku i tortilla z resztek świątecznych...
Z rusztu na ostro!
Z piekarnika!
Zawinięte w plastry boczku;-)
Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.