Ze schabu odciąć omięsną (tłuszcz i błony). Naszpikować goździkami – w ten sposób, by wyznaczały linie podziału na plastry.
Cydr wlać do zamykanego pojemnika. Dodać oliwę i suszone zioła oraz sól i pieprz. W marynacie umieścić mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowany schab pokroić w plastry, nie docinając jednak do końca. Pomiędzy plastrami umieścić kawałki jabłka. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć resztą pokrojonych jabłek. Polać marynatą. Przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec przez 1 ½ - 2 godzin w temp. 180 st. C.
Schab przełożyć na półmisek. Sos zmiksować i polać nim upieczone mięso.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Połowa grudnia to doskonały moment, by pomyśleć o Bożym Narodzeniu i zaplanować...
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...
Czosnek posiekać, podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić szpinak...
Karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę...
Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięs ...