Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę minut. Jak puści sok, dokładnie odcisnąć.
Do jogurtu (najlepszy jest oryginalny grecki, a taki można już w Polsce dostać) wycisnąć ząbek czosnku, dodać odciśniętego ogórka, ocet winny i doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek dla wegetarian. Ewa zrobi sos tzatziki, następnie szaszłyki z tofu...
Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę ...
W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wodą ...
Żółtka utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pi ...
Przygotować farsz. Jajka ugotować na twardo. Grzyby podsmażyć, doprawić solą i pieprz ...