/ Przepisy / Sos tzatziki

Opis przygotowania

Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę minut. Jak puści sok, dokładnie odcisnąć.

Do jogurtu (najlepszy jest oryginalny grecki, a taki można już w Polsce dostać) wycisnąć ząbek czosnku, dodać odciśniętego ogórka, ocet winny i doprawić solą oraz pieprzem.

Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 28
Ewa gotuje - odc. nr 28

Odcinek dla wegetarian. Ewa zrobi sos tzatziki, następnie szaszłyki z tofu...

 

Podobne przepisy

Szybki chlebek bez glutenu

Na białkach i siemieniu lnianym!

Sos tatarski

Żółtka utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pi ...

Podpłomyki

Świetnie smakują z oliwą i octem balsamicznym!

Pasta z bakłażana

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...

Wróć do listy przepisów