/ Przepisy / Sałatka z selera i ananasa

Opis przygotowania

Zacząć od ugotowania jajek na twardo. Jaja włożyć do zimnej wody i gdy tylko się zagotują, trzymać je w ukropie przez 8-10 minut. Uwaga: dłuższe gotowanie powoduje, że żółtka sinieją. Nie ma to co prawda znaczenia smakowego, ale psuje nieco kolor potrawy. Po ugotowaniu obtłuc skorupki, po czym zanurzyć jajka w zimnej wodzie - by łatwiej było je obrać.

Selera przełożyć ze słoiczków na sito i lekko odcisnąć. Warzywo trzeba pozbawić nadmiaru marynaty, bo w przeciwnym razie sałatka będzie za kwaśna. Następnie długie wstążki selera posiekać nożem na mniejsze kawałki.

Ananasa odsączyć z syropu i podzielić na zgrabne cząstki. Pora pokroić w półtalarki i sparzyć na sicie gorącą wodą - po to, by lekko zmiękł i oddał nadmiar goryczki. Wystudzone i obrane jajka przekroić na pół. Żółtka włożyć do miski (idealna jest makutra), a białka posiekać w drobną kostkę.

Żółtka rozetrzeć pałką, dodając po łyżce majonezu. Gdy sos zrobi się gładki, wrzucić wszystkie pokrojone składniki sałatki i dobrze wymieszać. Na końcu doprawić solą i pieprzem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 41
Ewa gotuje - odc. nr 41

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi schab z jabłkami, przygotuje sałatkę...

 

Podobne przepisy

Sałatka pod wódeczkę

Panom na pewno się spodoba!

Sałatka na warzywach z rosołu

Zwana też sałatką polską;-)

Sałatka makaronowa z kurczakiem

Sprawdzona receptura na spotkanie świąteczne!

Sałatka 3 sery

Z fetą, mozzarellą i niebieską pleśnią...

Wróć do listy przepisów