Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić na sztywno. Następnie dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze.
Utrzeć masło, stopniowo dodać masę jajeczną. Dodać mleko w proszku i serek homogenizowany, a na samym końcu żelatynę.
Na biszkopt nałożyć połowę kremu. Na krem biszkopty namoczone w kawie z alkoholem. Na biszkopty resztę kremu. Oprószyć kakao.
Przepis autorstwa pani Ilony Pyszny z Wodzisławia Śląskiego - nagroda miesiąca!
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Vitello tonato i placek cappuccino” Ten odcinek „Ewa...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...
Do zrobienia tuż przed pierwszą gwiazdką;-)
Zdobny jak mazurek;-)