Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym masłem. Dodać zmielone orzechy, zrobić dołeczek, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Z chłodnego ciasta zrobić wałek (jak na kopytka), pokroić na nieduże kawałki i uformować półksiężyce lub rogaliki. Ułożyć na blasze natłuszczonej masłem. Piec przez 10-12 minut w temp. 180 st. C. Jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkową ucztę. Przygotuje pyszne przekąski...
Na kruchym spodzie!
Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. P ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się ...