Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową mleczka kokosowego, zagotować. W pozostałym mleczku rozpuścić pastę curry, wlać na patelnię, wymieszać i podgrzać. Dolać śmietankę zahartowaną odrobiną płynu z patelni.
Dorzucić kurczaka pokrojonego w paski o długości 3-4 cm. Grzyby pokroić na paseczki, podsmażyć (1-2 minuty), przełożyć na patelnię z kurczakiem w curry. Dusić do miękkości (sos powinien zredukować się do konsystencji śmietany). Pod koniec doprawić sosem rybnym i w razie potrzeby solą.
Jeśli w potrawie jest za dużo słodyczy - od śmietanki i mleczka kokosowego - dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Podawać posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym programie połączenie dwóch kuchni: Dalekiego Wschodu i polskiej....
Po prostu wątróbka - tym razem gęsia...
Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone szczypiorek, estragon i natkę ...
Zawijańce wieprzowe z rusztu...
Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się ze ...