
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło. Wsypać cukier. Dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Posiekać. Dodać żółtka. Posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 25 cm). Przełożyć do foremki.
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Wodę podgrzać w garnku. Posłodzić. Dodać cukier z wanilią. Wsypać galaretkę. Wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Do owoców dodać galaretkę. Dobrze wymieszać i wyłożyć na wystudzony spód. Ubić i wstawić do lodówki.
Orzechy uprażyć w piekarniku (7 minut, 200 st. C). Zmielić. Śmietanę podgrzać w garnku. Wsypać cukier. Gdy się rozpuści wsypać orzechy. Wymieszać i wystudzić.
Masło spienić. Porcjami dodać wystudzone orzechy cały czas ucierając. Masę przełożyć na jabłka. Schłodzić w lodówce.
Udekorować polewą czekoladową (1 tabliczka czekolady gorzkiej + łyżka masła). Ozdobić liofilizowanymi truskawkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na kolejne gotowanie Ewa Wachowicz zaprosi do Zawoi. U stóp Babiej zrobi...
Deser z tropiku;-)
Owoce starannie wyszorować...
Wariacja na temat sernika i mazurka!
Z konfiturą i migdałami...