/ Przepisy / Cielęcina w kurkach

Opis przygotowania

Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać mąkę, wrzucić mięso i energicznie potrząsać - tak, by cielęcina się omączyła. Przełożyć na patelnię z masłem (najlepsza będzie tzw. patelnia cygańska lub garnek z grubym dnem - smakowitość tej potrawie nada bowiem smażelina, która powstaje jedynie w naczyniu bez teflonu). Podsmażyć i przełożyć do garnka.

Kurki (świeże lub mrożone) podsmażyć na patelni z drobno posiekaną szalotką. Dodać do mięsa. Na patelnię wlać odrobinę wina, wypłukać cały smak, przelać do garnka z kurkami i cielęciną. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zalać winem, odparować.

Dodać szklankę śmietany, lekko zredukować.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 5
Ewa gotuje - odc. nr 5

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi cielęcinę w kurkach. Zobaczymy też węgierskie...

 

Podobne przepisy

Mini zapiekanki warzywne

Przysmak dla wegetarian!

Duszaki

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...

Żeberka w kapuście

Z grzybami i żurawiną!

Roladki z kurczaka

Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...

Wróć do listy przepisów